2022'de Hibrit Yapı Tasarlamak : Dikkate alınması gereken 3 konu

Tarafından Ville Lehtimäki, Specialist, Sweco

November, 8, 2022

Hibrit çerçeve çözümleri – kereste, beton ve çelik kombinasyonlarıyla – ekolojik nedenlerden dolayı ve aynı zamanda sundukları faydalar ve optimum sonuçlar nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmektedir. Hibrit yapılar tasarlamak için ne gereklidir ve her tasarımcının bilmesi gerekenler nelerdir? Ville Lehtimäki, Sweco'da deneyimli bir uzman olup, özellikle ahşap ve hibrit projelerde 11 yılı aşkın tasarım tecrübesine sahiptir. Şimdi onun hibrit yapılar tasarlarken dikkate alınmasını önerdiği  en iyi 3 ipucunu öğrenelim.

1. Malzemelerinizi tanıyın

Tüm malzemelerin kendi özellikleri ve kendi karakterleri vardır. Onları iyi tanımak ve en iyi nasıl birlikte çalıştıklarını anlamak gereklidir. Hibrit yapı tasarımı; kereste, beton ve çeliğin kendilerine has tasarıma yönelik özellikleri olmasından dolayı çok yönlü tasarım bilgisine ihtiyaç duyar ve bu farklı malzemelerin mükemmel bir şekilde beraber çalışmalarının sağlanması gerekir. Bununla birlikte bina tipi de binalarda kullanılan malzeme seçimini oldukça fazla etkilemektedir: Örneğin, akustik, esneklik ve yangın güvenliği gereksinimleri, ofis binası, okul veya apartman dairesi tasarımlarında farklılık gösterir. Binanın tahmini kullanım ömrü göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca çok katlı hibrit yapılar giderek yaygınlaşmaktadır ve bu yapılar göz önünde bulundurulması gereken kendilerine özgü özelliklere sahiptir.

 

2. Yazılımınızı akıllıca seçin

Tüm yazılımlar hibrit yapılar için uygun değildir. Piyasada bulunan yazılımların çoğu yalnızca belirli malzemelere odaklanır, ve aynı anda hem kereste, hem çelik hem de beton içermez. Yazılımda tüm hibrit malzemelerin mevcut olmadığı durumlarda, tasarımcının genellikle yenilikçi olması gerekir; bazı tasarımcılar, hibrit yapılar tasarlamak için kendi araçlarını yaratırlar, bu da daha fazla deneyim ve içgörü gerektirir.

 

3. Biraz yaratıcılık için hazır olun

Bağlantı öğeleri, hibrit yapılar tasarlanırken en önemli parçalardır. Bununla birlikte, standartlaştırılmış bağlantı öğeleri çoğunlukla henüz mevcut değildir. Bu, günlük tasarım sürecini zorlar ve yaratıcılık ve uzman düzeyinde problem çözme becerileri ve kullanılan malzemeler hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Her proje benzersizdir ve deneyimsiz bir müteahhitin, şantiyedeki bağlantıların uygulandığı anda yapısal tasarımcıyla iletişime geçmesi ve tavsiye istemesi olağanüstü değildir. Standartlaştırılmış ve test edilmiş bağlantı öğeleri, tasarım sürecini çok daha hızlı ve kolay hale getirir ve neyse ki Peikko'nun PUUCO® product family gibi bazı istisnalar çoktan piyasaya sürülmüştür.

Hibrit yapılar elde edilen optimal sonuçların sektöre sunduğu yeni olanaklar sayesinde gelecekte de büyük oranda artacaktır. Standartlaştırılmış bağlantılar ve artan tasarım deneyiminin yanı sıra tasarım yazılımlarındaki gelişmeler  bu olanakları daha da genişletecektir. Sıkı çevre gereksinimleri  hibrit yapının kalıcı olmasını sağlayacak, tasarımın ve inşa etmenin daha ekonomik ve akıllı yolu olarak yakında hakettiği yeri bulacaktır.

Ville Lehtimäki (M.Sc., Yapı Mühendisi) Sweco'da Uzman olarak çalışmaktadır ve özellikle ahşap ve hibrit projelerde 11 yılı aşkın tasarım deneyimine sahiptir.

Share
Bütün yazıları görün